Etik och moral

"Båten"
 
Det är en stormig natt och vågorna är höga. Det är kallt och mörkt. Plötsligt smäller det till!! Fartyget Afrodite har krockat med ett isberg och vatten börjar forsa in!  På fartyget finns enbart en livbåt som har plats för 6 personer. Det är 10 personer ombord! kom ihåg! Detta är bara en diskussionsuppgift där ni ska resonera om olika konsekvenser. Detta är ju inte på riktigt. Bemöt varandras åsikter med respekt- det är okej att tycka olika. 
 
Din uppgift nu är att resonera om vilka som ska få följa med på livbåten och varför samt motivera varför du lämar vissa. 
 
Elsa: 82 år och pensionär. Hon är farmor till tre pojkar och hon bor med sin hund Lotten. På fritiden tycker hon om att baka och kolla på skräckfilm.
 
Nils: 44 år. Jobbar som brandman. Han bor med sin man Per och deras 3-åriga dotter Wilma. På fritiden styrketränar och springer han. 
 
Rebecka: 19 år.  Hon pluggar till att bli arkietekt och på fritiden driver hon en modeblogg med ganska många läsare. 
 
Klas: 35 år. Han har haft lite problem med narkotika och alkohol i sitt liv, men just nu ser det ut som att han börjar få ordning på sitt liv. Han arbetar på en bensinmack och på fritiden gillar han att laga mat och vara med sina vänner.
 
Nina: 40 år. Jobbar som sjuksköterska och är ensamstående mamma till Fanny. Hon tycker om att resa, simma och vara med sin dotter. 
 
Fanny: 4 år. Går på förskola. Tycker om att klä ut sig till prinsessa, bygga kojor och älskar alla sorters djur. Hennes största önskan är att få en hund.
 
Göran: 57 år. Yrkesmilitär. Han har en fru och två vuxna barn som numera flyttat hemifrån. På fritiden dansar han bugg, fiskar och tycker om att vara i naturen.
 
Knut: 13 år. Går i åk 6. Han bor med sin pappa och sin storebror och deras två katter. Han tycker om att spela TV-spel, lyssna på musik och att spela fotboll.
 
Kerstin: 45 år. Framstående forskare. Hon har upptäckt många nya saker som gjort att man kunnat utveckla medicner ännu mer. Hon är ensamstående och på fritiden tycker hon om att läsa, spela tennis och gå på teater med sina vänner.
 
Musse: 20 år. Ensamkommande flykting från ett krigsdrabbat land. Han pluggar in gymnasiet på Komvux och drömmer om att bli läkare. Han har hamnat med lite bråkiga kompisar i Sverige, men han hoppas på att hitta "bättre" vänner nu när han börjat plugga.