Provfrågor samhällsekonomi

Prov i Samhällskunskap - Samhällsekonomi

1. Du ska ha kunskap om det ekonomiska kretsloppet och kunna diskutera kring vad som händer om man tar bort någon av aktörerna t.ex. banken. Vad händer då med ekonomin i ett land? Beskriv och förklara så utförligt du kan!

 2: Du ska kunna förklara dessa begrepp: högkonjunktur, lågkonjunktur, inflation, finanspolitik,marknadsekonomi, planekonomi, det ekonomiska kretsloppet, budget, ränta , amortering, investeringar, konsumtion, skatt, monopol, 

 3:  Idag kostar bensinen ungefär 15 kr/liter. Vad skulle kunna hända med ekonomin om bensinpriset skulle stiga till det dubbla? Resonera kring hur det kan påverka enskilda individer och samhället som helhet!

4: Finansministern är den som är ansvarig för ett lands ekonomiska politik. För en kort stund ska du nu få ta på dig rollen som finansminister. Under en längre tid har Sverige befunnit sig i en lågkonjuntur och du har kallat till presskonferens på Finansdepartementet för att berätta hur det ekonomiska läget i Sveriga ser ut. När din presentation är klar får du en fråga av en journalist. Besvara journalistens fråga och använd dig av begreppennedanför.

" Beskriv hur du kommer att gå till väga för att vända den lågkonjunktur vi för tillfället har. Varför gör ni dessa åtgärder och vad förväntar ni er att det kommer att leda till? Tänk på att våra läsare inte är ekonomer så förklara gärna med tydliga exempel."

 

Konjunktur            budget                finanspolitik         ränta         arbetslöshet    

     inflation                    investeringar             konsumtion